Vliv smyslové aktivizace na ošetřovatelskou péči v domově pro seniory z pohledu všeobecných sester - Soukupová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2019)
Stárnutí populace a prodlužování života je stále aktuálnějším tématem nejen ve zdravotnictví a sociálních službách. S tím souvisí i výskyt demence, která se týká nemalé části seniorů. Právě v domovech pro seniory se často můžeme setkat s klienty s různými stupni demence, a proto je dobré zkoušet nové přístupy k těmto klientům, jako je například smyslová aktivizace. Cílem práce bylo zjistit, jak všeobecné sestry v domově pro seniory vnímají metodu smyslové aktivizace a také zda je tato metoda pro seniory vhodná. V souvislosti s těmito cíli byly stanoveny dvě výzkumné otázky a to: Jaký názor mají všeobecné sestry na využívání metody smyslové aktivizace? Jak seniorům pomáhá smyslová aktivizace? Pro zpracování empirické části jsme zvolili kvalitativní formu výzkumu, a to polostrukturovaný rozhovor. Dle výsledků této práci lze říci, že metoda smyslové aktivizace je pro seniory velmi vhodná, ať už se jedná o fyzickou či psychickou stránku člověka a také seniorům zmírňuje progresi demence, což má samozřejmě přínos i pro ošetřující personál, nejen pro dotyčného seniora. Všeobecné sestry v domově pro seniory tuto metodu vnímají velmi pozitivně. Spokojeny byly jak při absolvování kurzu smyslové aktivizace, kde se o metodě dozvěděly více, ale i při aplikování metody v praxi a při pozorování výsledků u jejich klientů v domově. Výsledky této práci by mohly sloužit ke zvýšení informovanosti nelékařského personálu v domovech pro seniory v oblasti smyslové aktivizace, nebo např. jako výukový materiál pro studenty oboru všeobecná sestra.
Influence of sensory activation in retirement homes from the perspective of nurses
Keywords: smyslová aktivizace; senior; demence; komunikace; sestra; sensory activation; senior; dementia; communication; nurse