Posouzení vývoje úrokových sazeb a měnových kurzů vybraných zemí - Drahošová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se nejprve zabývá teorií devizového trhu, měnového kurzu jako takového, jeho kotacemi, významem v ekonomice a nakonec paritou úrokové míry, která je členěna na krytou a nekrytou formu. Na ni navazuje metodika, jejíž obsahem jsou vzorce a postupy použité ke splnění cíle. Nejdůležitější je praktická část, která se nejprve zabývá obecným představením vybraných zemí (Česká republika, Polská republika, Maďarsko, Chorvatská republika a Rumunsko) z pohledu významných makroekonomických ukazatelů a také zachycuje vývoj měnového kurzu a úrokových měr v jednotlivých zemích. Následně se práce zaměřuje na verifikaci nekryté úrokové parity pomocí grafické analýzy, lineární regrese a testu shody dvou středních hodnot. Na základě výsledků těchto metod lze konstatovat, že zkoumaná teorie nebyla prokázána. Poslední kapitoly popisují rozdíly výsledků mezi vybranými zeměmi a možné důvody neprokázání teorie nekryté úrokové parity na empirických datech.
Appraisal of the development of interest rates and exchange rates for selected countries
Keywords: měnový kurz; úroková sazba; teorie parity úrokové míry; exchange rate; interest rate; theory of interest rate parity