Rekonstrukce a výstavba justičních areálů s ohledem na omezení krizových situací - Dostál, Petr (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce pojednává o rekonstrukci a výstavbě justičních areálu s ohledem na omezení krizových situací. První část práce je věnována definici postavení justice ve společnosti. To je důležité pro zjištění důležitosti ochrany justičních objektů. V další části popisuji vlastní ochranu justičních areálů. Tu rozděluji na použití stavebních a technických prostředků v rámci rekonstrukce. Dále představím bezpečnostní dokumentaci, která dává rámec vlastním přestavbám. Pro vlastní výzkum jsem zvolil tři justiční areály, které spojuje stejná činnost, nedávná rekonstrukce a stejný region. Pro definici hrozeb jsem na základě písemných podkladů a místního zkoumání sestavil jejich popis pro justiční areály v Písku, Jindřichově Hradci a Prachaticích. Srovnával jsem, jak jednotlivé přestavby tyto hrozby omezily. Zvlášť jsem srovnával užití stavebních a technických prostředků. Na základě získaných informací jsem se pokusil vytvořit modelový justiční areál, který stavebně-technicky uvedené hrozby eliminuje.
Reconstruction and development the area of hall of justice with respect to limit of crisis situations.
Keywords: Rekonstrukce; Výstavba; Justiční areál; Krizová situace; Soudní moc; Mocenský trojúhelník; EZS; Terorismus; Reconstruction; Building; Area of hall of justice; Crisis situation; Judicial authority; Power triangle; ESS; Terrorism