Aktuální problémy kolektivního investování v České republice - Pýchová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Na území České republiky zaznamenala oblast kolektivního investování v posledních letech velmi dynamický rozvoj. O této skutečnosti svědčí mimo jiné i vzrůstající objemy obchodů uskutečňovaných mezi finančními zprostředkovateli a širokou investiční veřejností. Avšak i tato oblast se potýká se svými problémy, jenž mohou ústit v mnohamiliardové úbytky majetku a odliv investorů. Účelem teoretické části je seznámit investora s historií kolektivního investování, jeho rozvojem a změnami, které v této oblasti proběhly, případně se v blízké budoucnosti očekávají. Praktická část se věnuje podílovým fondům, tvorbě jejich portfolií a jejich porovnávání na základě stanovených kritérií. Veškeré hodnocení je doplněno o dopady globální finanční krize, coby největšího problému všech světových ekonomik. Vedle hodnocení a analýzy fondů obsahuje tato část také možný postup, jenž může potenciální investor uplatnit v rámci volby vhodné investiční varianty.
Actual Problems of the Collective Investment in the Czech Republic
Keywords: Celosvětová finanční krize; investiční společnost; kolektivní investování; otevřený podílový fond; podílový list; portfolio; statut fondu; Global financial crise; investment company; collective investment; open-ended units fund; allotment certificate; portfolio; statute of the fund