Snížení váhy pomocí cvičebního programu a zdravého stravování - Kopečková, Vendula (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá tématem redukce hmotnosti. Cílem práce je sestavení a ověření měsíčního programu na snížení váhy pomocí pravidelného cvičení a zásad zdravého stravování. Pomocí statistických metod a metod aplikace cvičebního programu a zásad zdravého stravování, antropometrického měření a dotazníkového šetření je zkoumáno, jak intervenční program ovlivní tělesnou hmotnost, hmotnost svalů a tělesné míry problémových partií, konkrétně obvod pasu a boků. Vlivem intervenčního programu došlo u experimentálního souboru k pozitivním změnám. Statisticky významně se změnila tělesná hmotnost, hmotnost svalů i tělesné míry problémových partií, konkrétně obvod pasu a boků. U kontrolního souboru ve stejných parametrech nedošlo k žádným změnám. Účinnost sestaveného programu pro snížení váhy se podařila ověřit.
Weight loss with the help of physical activities and healthy eating
Keywords: antropometrické údaje; intervenční program; pohybová aktivita; redukce hmotnosti; tělesná hmotnost; zdravá strava; anthropometric data; intervention program; movement activity; weight reduction; body weight; healthy diet