Českobudějovická mluva ve třech generacích - Kinclová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této dialektologické bakalářské práce bylo zjistit, zda a jaké charakteristické rysy se objevují v běžné mluvě rodilých mluvčích pocházejících z oblasti Českých Budějovic. Součástí práce byl i popis jihozápadočeské podskupiny obecně. Zvláštní zřetel byl také věnován hláskoslovným, tvaroslovným a lexikálním rysům, jež jsou charakteristické pro východní část této podskupiny. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou, která je věnována rozboru promluv, zaznamenaných nahrávkami příslušníků nejmladší, střední a nejstarší generace. Tento materiál byl rozebrán z fonetického a morfologického hlediska.
Specific language in region České Budějovice in three generations
Keywords: dialekt; nářečí; běžná mluva; České Budějovice; dialect; native speeker