Problematika dotací z pohledu účetnictví a finančního řízení podniku - Zítková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce je zaměřena na čerpání dotací, jejich dopad do účetnictví a finančního řízení podniku. Zabývá se problematikou dotační politiky, účtováním o dotacích a hodnocením efektivnosti investic. Práce zachycuje proces a podmínky čerpání dotace, záměr konkrétního podniku a jeho dotační projekt. Použité metody pro hodnocení efektivnosti investic jsou doba návratnosti investice, čistá současná hodnota, vnitřní výnosové procento a průměrná výnosnost. V další části je popsán způsob účtování dotace, změna pořizovací ceny a výše odpisů. Pro analyzovaný podnik Dopla pap a. s. projekt dosáhl ve všech metodách hodnocení efektivnosti skvělých výsledků, například čistá současná hodnota dosáhla hodnoty přibližně 20 mil Kč. Z finančního pohledu je tedy dotace jednoznačně výhodná. Téměř jedinou nevýhodou je složitější administrativa a hledání potřebných informací pro zpracování dotační dokumentace.
The Issue of Subsidies in the View of Accounting and Financial Management
Keywords: dotace; čerpání dotace; účtování; finanční řízení; Subsidies; Drawing subsidies; Investment; Calculation; Financial management