Dislokace valenčních doplnění slovesa v současné francouzštině - syntaktická a diskurzní analýza - Kopecká, Eliška (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem diplomové práce je představit dislokaci jakožto specifický syntaktický proces, popsat její fukci a užití. Skládá se ze dvou částí, teoretické a praktické. V teoretické části nejprve představuji základní lingvistické pojmy. Dále konfrontuji francouzské a české pojetí valence, poté vymezuji pojem dislokace. V praktické části analyzuji vyhledané výsledky v paralelním korpusu a přihlížím k jejich tématické roli. Také se soustředím na české ekvivalenty a překlad.
Dislocation of the Valency Complements of the Verb in the Present-day French - Syntactic and Discourse Analysis
LA DISLOCATION DES COMPLÉMENTS VALENTIELS DU VERBE EN FRANÇAIS CONTEMPORAIN ANALYSE SYNTAXIQUE ET ANALYSE DU DISOURS
Keywords: valence; dislokace; diskurz; téma; paralelní korpus; valence; dislocation; discourse; theme; parallel corpus