Cesta vody - land artové prvky v kontextu urbanizace české krajiny na Českokrumlovsku - Nowak, Bohumír (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato písemná práce je doplňující teoretickou součástí mého praktického výtvarného projektu na téma ''Cesta vody''. Úvodní kapitolu věnuji samotné vodě. Zkoumám její fyzikální vlastnosti v různých skupenstvích, a to především její pohyb. Ohlížím se i krátce za tím, jaké místo má v umění. Druhá kapitola je věnována vývoji krajiny a jejím přeměnám vlivem přírody i zásahů člověka. Třetí kapitola pojednává o smyslu, vzniku a historii landartu ve světě i v Čechách. Ve čtvrté kapitole popisuji nejzajímavější okolní místa a historii vesnice Staré Dobrkovice, ve které se vybraný úsek nalézá. Záměry a popisy samotných realizací se zabývám v páté kapitole. V závěru práce se ohlížím za vývojem celého projektu i jednotlivých části a hodnotím dosažení jednotlivých cílů a dodržení předsevzatých zásad.
The path of the water - Land art elements in the context of urbanization of Czech countryside of Český Krumlov
Keywords: skupenství vody; umění; landart; krajina; pohyb; states of matter of waters; art; land art; landscape; countryside; movement.