Diabetická dieta a režimová opatření u DM 2. typu - Vinklárková, Monika (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce se zabývá problematikou onemocnění diabetes mellitus 2. typu, a to hlavně diabetickou dietou spolu s režimovými opatřeními. Pro tuto práci byly stanoveny čtyři cíle. Prvním cílem práce je zmapovat, zda pacienti s DM 2. typu dodržují dietu. Druhým cílem zda mají pravidelnou tělesnou aktivitu. Cílem třetím je popsat, jak se změnil životní styl pacientů po diagnóze DM 2. typu a posledním cílem je popsat aktuální stravovací návyky pacientů s DM 2. typu. Teoretická část se zabývá charakteristikou onemocnění diabetes mellitus 2. typu a také popisuje pojmy, jako jsou inzulinová rezistence a metabolický syndrom. Dále se zabývá diagnostikou diabetu, komplikacemi a léčbou. Podrobně se zabývá diabetickou dietou a režimovými opatřeními u diabetu 2. typu. V praktické části je zkoumáno dodržování diabetické diety a režimových opatření pomocí kvalitativního výzkumu. Výzkumnou část tvoří týdenní jídelníček od každého pacienta a jeho propočet v programu Nutriservis Professional a následné zhodnocení. V každém jídelníčku se sleduje celkový příjem energie, bílkovin, tuků, sacharidů a mono- a disacharidů. Praktická část bakalářské práce dále obsahuje řízené strukturované rozhovory. Rozhovor tvořilo 19 otázek, které byly pro všechny respondenty stejné. Výzkumný soubor tvořilo celkem 12 respondentů, z toho 6 žen a 6 mužů. Z výsledků výzkumu vyplývá, že diabetickou dietu a režimová opatření většina pacientů nedodržuje a někteří pouze částečně. Téměř všichni pacienti po diagnóze provedli v životním stylu alespoň nějaké změny k lepšímu. Pacienti po diagnóze diabetu většinou zvýšili pohybovou aktivitu, redukovali svoji hmotnost, omezili sladkosti a stravují se pravidelněji.
Diabetic Diet and Regimen Measures for Type 2 Diabetes Mellitus
Keywords: diabetes mellitus 2. typu; diabetická dieta; výživa; diabetes mellitus type 2; diabetic diet; nutrition