Role sestry při zvládání techniky samovyšetření prsu - Šojslová, Dana (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této práce bylo zjistit, jak zvládají techniku samovyšetřování prsu sestry a ženy nezdravotnice a rozsah edukačních činností sester v problematice samovyšetřování prsu. Určeny byly čtyři hypotézy, pomocí kterých byly zjišťovány jak znalosti o samotném karcinomu prsu, tak i znalosti o technice samovyšetřování prsu a edukaci sester z různých pracovišť. Bylo použito kvantitativní šetření pomocí dotazníků. První dotazník s 21 otázkami, pro ženy nezdravotnice, které byly převážně z Českých Budějovic, a to z úřadů, studentky škol, příbuzní a známí. Druhý dotazník pro sestry s 20 otázkami. Sestry, které se zúčastnily dotazníkového průzkumu, jsou zaměstnankyně různých oddělení nemocnice v Českých Budějovicích, Táboře, Českém Krumlově, Strakonicích a ordinací praktických lékařů. V teoretické části této práce je připomenuta důležitost tématu ''onemocnění prsu'' vzhledem k tomu, že v naší republice je nejčastějším zhoubným nádorem žen - rakovina prsu. Alarmující je stoupající počet nově zjištěných karcinomů prsu za rok na celém světě. Samovyšetřování prsu má pomoci hlavně ženám do 45 let věku v odhalování patologií prsu. Každá žena by se měla seznámit s prevencí a rizikovými faktory, které přispívají k onemocnění prsu. Z výsledků dotazníkového šetření vyplývá, že ženy nezdravotnice prokázaly dostatečné znalosti v otázkách, co je samovyšetřování prsu, časové intervaly samovyšetřování a jakou polohu zvolí při samovyšetřování. Pouze polovina všech dotazovaných žen věděla, v kterém období menstruačního cyklu je vhodné vyšetření provádět a překvapivě byla nedostatečná znalost v otázce ''Při jakých obtížích navštívíte lékaře''. Šetřením bylo prokázáno, že většina žen, nebyla nikdy vyzvána lékařem k samovyšetřování prsu. Dotazníkové šetření pro sestry ukázalo, že onemocnění prsu je pro ně stále aktuální téma, a jejich znalosti o samovyšetřování prsu byly dostačující. Většina z dotázaných sester nikdy pacientku needukovala ani nenavštívila v posledních pěti letech seminář týkající se samovyšetřování a onemocnění prsu.
The role of a nurse at coping with a technique of breast self-exam
Keywords: karcinom prsu; samovyšetření prsu; prevence; nádorové onemocnění; breast carcinoma; breast self-examination; prevention; tumorous disease