Adaptace štiky obecné (Esox lucius L.) na umělé peletované krmivo v kontrolovaných podmínkách chovu - Hajíček, Jiří (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem diplomové práce bylo experimentálně popsat a vyhodnotit možnosti adaptace štiky obecné (Esox lucius L.) na kontrolované podmínky chovu a příjem umělého peletovaného krmiva. Další ukazatel, který byl sledován, byla hustota larev štiky v odchovných nádržích. Experiment byl rozdělen do čtyř různých hustot po třech opakováních. Hustota byla 10, 20, 40, 80 ks na l-1. Experimenty byly provedeny dva, s délkou odchovu 5 dnů. Odchov probíhal v dvanácti kruhových nádržích o objemu 180 l?? napojený na recirkulační systém. Teplota v průběhu odchovu byla konstantní 21-22° C. Frekvence krmení byla kontinuální (24 h) s kombinací ručního krmení a krmítek s hodinovým strojkem (v noci). Pro osvětlení nádrží byly použity akvarijní zářivky, pro každou nádrž individuálně. Intenzita osvětlení byla vysoká (210 lx). Dále bylo vyhodnoceno kumulativní přežití v % a růstové ukazatele jako SGR a FQ. Kanibalismus nebyl zaznamenán. Byly provedeny základní biometrické analýzy W (g) a TL (mm), délka těla, velikost očí, hlavy, délka čelistí, předanální délka a délka ocasního násadce.
Adaptation of northern pike (Esox lucius L.) on artificial pelleted feed under controlled conditions
Keywords: štika obecná (Esox lucius); adaptace; hustota nasazení; intenzivní odchov; RAS; pike (Esox lucius); adaptation; initial density of larvae; artificial pelleted feed; intensive breeding; RAS