Cocoliche a lunfardo v argentinské španělštině: sociolingvistické zaměření - Králová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem práce je charakterizovat fenomény argentinské španělštiny cocoliche a lunfardo a jejich roli v současné argentinské španělštině. První část práce je zaměřena na vymezení teoretických východisek, jako jsou společenské třídy, jazykové variety či jazykový kontakt, které jsou klíčové pro klasifikaci a bližší charakteristiku obou jevů. V další části se autorka blíže zabývá problematikou fenoménů cocoliche a lunfardo, objasňuje jejich původ, vývoj, historicko-kulturní kontext jejich vzniku a současné tendence užívání v argentinské španělštině. Na základě dotazníkového šetření autorka blíže specifikuje typ komunikačních situací a frekvenci užívání vybraných lunfardismů. Analýza dat získaných in situ je obohacena o vnímání některých lunfardismů argentinskými mluvčími. Vyvozené závěry jsou porovnány s výsledky kvantitativní analýzy provedené formou korpusové rešerše v El Corpus del Espa?ol del Siglo XXI. Na základě výsledků empirické části práce je sestaven etymologický glosář.
Cocoliche and lunfardo in Argentinian Spanish: a sociolinguistic approach
Keywords: argentinská španělština; cocoliche; jazykové variety; jazykový kontakt; lunfardo; sociolingvistika; vesre; Argentine Spanish; cocoliche; language contact; linguistic varieties;lunfardo; sociolinguistics; vesre