Zajišťování soukromí u pacientů na standardním oddělení při vybraných ošetřovatelských postupech - Kloudová, Dana (Jihočeská univerzita, 2019)
Abstrakt Tato bakalářská práce se věnuje problematice zajišťování soukromí u hospitalizovaných pacientů, kterým jejich zdravotní stav neumožňuje samostatně provádět hygienickou péči a vyprazdňování. Cílem této práce bylo zjistit, jakým způsobem sestry na standardním oddělení zajišťují soukromí pacientů při provádění hygienické péče a vyprazdňování, a jaké překážky jim zabraňují v dostatečném zajištění soukromí. Sestry také měly možnost vyjádřit, jakým způsobem by mohlo dojít ke zlepšení soukromí pacientů. Kvalitativní výzkumné šetření bylo provedeno ve zdravotnickém zařízení Jihočeského kraje na čtyřech standardních odděleních: interní oddělení, chirurgické oddělení, neurologické oddělení a oddělení následné péče. Výzkumné šetření probíhalo technikou rozhovoru a zúčastnilo se ho osm sester, dvě z každého oddělení. Jako doplňková metoda bylo zvoleno zúčastněné pozorování, které probíhalo na výše uvedených odděleních během mé praktické výuky. Z výsledků výzkumného šetření vyplynulo, že sestry dostatečným způsobem zajišťují soukromí při provádění hygienické péče a vyprazdňování v případě, že jsou pacienta schopny přepravit do koupelny či na toaletu. V případě, že pacient podstupuje hygienickou péči a vyprazdňování přímo na pokoji, nebylo jeho soukromí dostatečně zajištěno. Překážkou je podle sester nedostatečný počet sociálních zařízení, která jsou součástí pokojů a nedostatek nebo úplná absence zástěn na oddělení.
Ensuring Privacy for Patients in a Common Department during Selected Nursing Procedures
Keywords: Hygienická péče; intimita; pacient; soukromí; vyprazdňování; Bowl movement; hygiene care; intimacy; patient; privacy