Připravenost Nemocnice Prachatice, a. s., na řešení mimořádných událostí - Sosnová, Anna (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem práce bylo posoudit informovanost personálu Nemocnice Prachatice, a. s., o znalostech doporučených postupů při vzniku mimořádné události se zvláštním důrazem na evakuaci. Druhým cílem bakalářské práce bylo posoudit současný stav připravenosti Nemocnice Prachatice, a. s., na řešení vzniku mimořádné události se zvláštním důrazem na evakuaci. Teoretická část práce se věnuje Nemocnici Prachatice, a. s. Dále se práce věnuje mimořádným událostem, které se opírají o zákon 239/2000 Sb. o integrovaném záchranném systému a tématu evakuace, které se opírá o vyhlášku Ministerstva vnitra č. 380/2002 Sb. k přípravě a provádění ochrany obyvatelstva. Na závěr teoretické části jsou uvedeny příklady provedených evakuací nemocnic v České republice a v zahraničí. Pro praktickou část a splnění cíle práce 1, byl vytvořen dotazník pro zaměstnance Nemocnice Prachatice, a. s. (Příloha 1). Otázky byly zaměřeny na informovanost v oblasti ochrany obyvatelstva, postupy řešení mimořádné události dle Plánu krizové připravenosti a znalost základních informací pro možnou evakuaci. Ke splnění cíle práce 2, sloužil rozhovor (Příloha 2) provedený s technikem bezpečnosti a ochrany zaměstnanců při práci a požární ochrany v Nemocnici Prachatice, a. s., který byl zaměřen na nouzové plánování týkající se vody, elektrické energie, potravin, léčiv, nafty, tepla, přívalu osob, útoku aktivního střelce a evakuace. Z výsledků dotazníkového šetření je patrné, že informovanost personálu dosahuje 62 %, to znamená, že hranice 80 %, stanovena hypotézou 1, nebyla dosažena a hypotéza se nepotvrdila. U rozhovoru bylo dosaženo úspěšnosti 78 %, a proto se hypotéza 2 také nepotvrdila. V závěru práce se poukazuje na nedostatečnou úroveň informovanosti personálu, zejména v oblasti ochrany obyvatelstva. Připravenost nemocnice taktéž vykazuje nedostatky v připravenosti na mimořádné události. Výsledky bakalářské práce budou použity ke zvýšení přípravy a školení personálu Nemocnice Prachatice, a. s., v rámci mimořádných událostí a evakuace.
Emergency preparedness of Nemocnice Prachatice a.s.
Keywords: nemocnice; mimořádná událost; evakuace; připravenost; personál; hospital; emergency; evacuation; preparedness; staff