Systém carsharing a jeho využití v ČR (Jihočeský kraj) - Vachtová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývala analýzou carsharingu, jako jedním ze systémů možnosti snižování individuální automobilové dopravy a jeho aplikací ve vybraném regionu. K úspěšnému analyzování přispěl v první řadě rozbor problematiky individuální automobilové dopravy, která ukázala, že je potřeba se nad tímto problémem pozastavit a hledat alternativy, jak jeho negativní důsledky alespoň trošku zmírnit. Systém carsharing se po tomto zkoumání jeví jako velice slibná alternativa, která by se v budoucnu mohla rozšířit po celé republice, pokud by oslovila určitou část populace, což není nemožné a mohla by tak pomoci zmírnit působení dopravy jak na nás samotné, tak i na celou společnost. Následná aplikace systému, která je rozebírána a popisována ve čtvrté kapitole by k tomu také mohla dopomoci. Lokalita, která byla pro tento projekt vybrána je jednou z nejkrásnějších v republice a lidem, kteří nevlastní automobil, nebo nevlastní zrovna vhodný typ, kterým by se mohli vydat obdivovat krásy Šumavy například na kolech, by jistě tato služba mnohé věci usnadnila. V kapitole Vyhodnocení a doporučení je pak nastíněno, jak by mohl být projekt realizován, kde se jako nejlepší řešení jeví zažádaní o různé dotace, které by projekt značně posunuly dopředu a urychlily celý proces.
The Carsharing system and its use in the Czech Republic (South Bohemia)
Keywords: carsharing; udržitelná doprava; individuální automobilová doprava; car sharing; automobile transport