Prekoncepty vybraných biologických jevů a dějů u žáků základních škol. - Pazourová, Martina (Jihočeská univerzita, 2011)
V diplomové práci byl zjišťován obsah prekonceptů z oblasti biologie u žáků 6. a 8. ročníků základních škol, respektive u žáků stejného věku (primy a tercie) nižších gymnázií. Pro jejich šetření byla vybrána dvě stěžejní vzdělávací témata, a to problematika fotosyntézy a trávení a trávicí soustavy. Prekoncepty skupin respondentů odpovídajícího si věku a jejich shoda s očekávanou cílovou znalostí byly analyzovány a porovnávány.
Preconcepttions of chosen biological phenomena in the pupils at Basic Schools.
Keywords: konstruktivismus; šetření prekonceptů; výuka biologie; primární vzdělávání.; constructivism; investigation into preconceptions; biology biology; primary education.