Možnosti strategického rozvoje cestovního ruchu na Novopacku - Rybová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této diplomové práce bylo formulovat možnosti strategického rozvoje cestovního ruchu na Novopacku. Tento region sice nepatří k těm známějším destinacím cestovního ruchu České republiky, ale určitě disponuje dostatečným přírodním i kulturně-historickým potenciálem pro cestovní ruch nezbytným. Kromě toho leží na strategickém místě mezi nedalekými Krkonošemi a na opačné straně Českým rájem. V roce 2005 bylo Novopacko také začleněno do Geoparku Český ráj, který patří do sítě evropských geoparků. Proto by zde měl být cestovní ruch brán jako jedna z priorit pro celkový rozvoj území a zvýšení úrovně obyvatelstva. Toho lze dosáhnout především efektivním využíváním primárního a zkvalitněním sekundárního potenciálu cestovního ruchu. Informace zjištěné na základě marketingového průzkumu a provedené SWOT analýzy byly rozděleny do tří tematických celků, a to přírodního a kulturně-historického potenciálu, základní a doprovodné infrastruktury cestovního ruchu a propagace regionu. Následně byla stanovena vize, priority a opatření pro rozvoj cestovního ruchu na Novopacku.
A possibilities of strategic tourism development in the area Nová Paka
Keywords: strategický rozvoj; primární a sekundární potenciál cestovního ruchu; vize; priorita; opatření; strategic development; primary and secondary tourism potential; vision; priority; measure