Výběr rezidenčního řídicího systému - Duda, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá výběrem vhodného řídicího systému pro rodinný dům a jeho následným návrhem. V teoretické části diplomové práce se nejdříve zabývám pojmem automatizace budov a rozdíly mezi automatizací komerčních a rezidenčních budov. Dále se zabývám teorií rozdělení systémů do několika skupin podle jejich struktury a funkčnosti. V následujícím oddílu teoretické části uvádím stručný popis nejvyužívanějších systémů. Z otevřených systémů jsou to systémy KNX/EIB, LONWORKS a BACnet, z uzavřených pak český systém iNELS, který jsem si vybral pro návrh projektu. Posledním popisovaným systémem je DALI sloužící k řízení osvětlení. V posledním oddílu teoretické části se věnuji popisu samotných oblastí automatizace, jako například osvětlení, vytápění či integraci s domácími spotřebiči. V praktické části se věnuji popisu objektu, pro nějž systém navrhuji, kdy se jedná o novostavbu, konkrétně pak o dvoupatrový rodinný dům. Dále se zabývám návrhem vybraného systému pro tento dům, konkrétně se jedná o návrh osvětlení, vytápění a ovládání rolet. Kromě návrhu celý systém, jehož funkčnost jsem si ověřil i na testovacím kufru iNELS, i naprogramuji. Závěr diplomové práce představuje finanční srovnání s obdobným systémem Loxone.
Selection of residential control system
Keywords: Automatizace budov; inteligentní domácnost; sběrnicový systém; centralizovaný systém; iNELS; Building automation; intelligent home; bus system; centralized system; iNELS