Akční výbory Národní fronty a kultura - Černá, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Předkládaná bakalářská práce Akční výbory Národní fronty a kultura má za cíl představit akční výbory jako instituci, která plnila funkci převodové páky komunistického reţimu po únoru roku 1948. V práci je kladen velký důraz na jejich očistnou funkci - tedy na způsob, jakým se společnost zbavovala umělců s nepřátelským pohledem na nově budovaný socialisticko-demokratický stát. Na základě konkrétních případů jsou zhodnocena nejen kritéria postihů, výběr obětí, politická manipulace, ale také míra dopadu na osobní a profesní ţivot umělců. Pozornost je také věnována stoupající vlně protestů proti rozhodnutím akčních výborů během první poloviny roku 1948 a jejímu potlačení díky vydání nového zákona, který činnost akčních výborů zpětně legalizoval. V poslední části bakalářské práce je vylíčena činnost akčních výborů od druhé poloviny roku 1948. Jedná se o období, kdy hlavní úkol očisty společnosti byl jiţ splněn, a akční výbory tak pomalu začaly ztrácet svůj status. Cílem se stalo zobrazit přeměnu akčních výborů z instituce, která společnost přetvářela a tvořila, v organizaci, která byla společností pouze trpěna.
Action Committees of the National Front and the Culture