Počítadla (abakus, finger abacus aj.) ve výuce matematických operací na prvním stupni ZŠ. Návrh pracovních listů s využitím počítače. - Břečková, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
V diplomové práci se zabývám vytvořenou interaktivní učebnicí pro 1. ročník základní školy, zaměřenou na numeraci s přechodem přes pětku a desítku s využitím interaktivní tabule a počítadel. V úvodní části píši o znalostech, jež mají žáci se vstupem do prvního ročníku, matematice na počátku školní docházky, počítadlech, interaktivní tabuli, učebnici a interaktivní učebnici. Hlavní část je věnována manuálu k interaktivní učebnici, kde popisuji prostředí, ovládání a jednotlivé příklady. Dále se zabývám výukou, která proběhla na dvou základních školách. Závěr je věnován zpětné vazbě od učitelek v podobě dotazníku, mé sebereflexi a vyhodnocení úspěšnosti výuky na základě pracovních listů.
Abacuses (Abacus, Finger abacus) in teaching mathematic operation in lower primary school classes. Suggestion of worksheets with the use of computer.
Keywords: počítadla; Abakus; finger abacus; interaktivní tabule; učebnice; manuál; pracovní listy; interaktivní učebnice; matematika; numerace; abacuses; Abacus; finger abacus; interactive white boards; textbook; manual; worksheets; interactive textbook; Math; numeration