Osud Romů v Československu mezi léty 1918 - 1945 pohledem zničení osady Bohusoudov. - Havlík, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá obecnou situací Romů na území nově vzniklého Československa mezi léty 1918 - 1945 na konkrétním příkladu romského usídlení v Bohusoudově. Úvodní část je věnovaná příchodu romských etnik na naše území a okolnostem vzniku romské osady v Bohusoudově. Následuje přiblížení stavu romské populace v Československé republice z pohledu právního rámce, obživy, kriminality, školní docházky a náboženského vyznání. Tento obraz je doplňován o poměry z Bohusoudova. Další kapitola práce se zaměřuje na genocidu romského obyvatelstva probíhající v táborech nucené koncentrace Hodonín u Kunštátu a Auschwitz II-Birkenau. Druhá část práce je věnována anketnímu šetření mezi současnými občany okolních obcí zjišťujícímu povědomí o historii a životě zaniklé romské komunity v Bohusoudově. Příloha práce nabízí soubor dochovaných textů z Bohusoudova a jmenný seznam obětí z této osady.
The fate of the Roma in Czechoslovakia between 1918 - 1945 from the point of view of the settlement Bohusoudov destruction.
Keywords: Historie Romů; romský holocaust; Bohusoudov; Knínice; Hodonín u Kunštátu; Auschwitz; History of the Roma; holocaust of the Roma; Bohusoudov; Knínice; Hodonín u Kunštátu; Auschwitz