Výskyt nebezpečných meteorologických jevů na území ČR za různých synoptických situací - Gregor, Petr (Jihočeská univerzita, 2017)
GREGOR, P. (2017): Výskyt nebezpečných meteorologických jevů na území České republiky za různých synoptických situací. Bakalářská práce. Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, katedra geografie. 62 str. Bakalářská práce se zabývá výskytem nebezpečných meteorologických jevů spojených s bouřkovou činností (tornáda, supercely, derecha, krupobití, downbursty a přívalové srážky) na území České republiky v období 2000 2016 vyskytujících se za různých synoptických situací a jejich četností výskytu za jednotlivé roky. Práce rovněž obsahuje teoretickou část, kde je popsán princip vzniku daných jevů, jejich průběh a možné dopady. Součástí této části práce je popis synoptických situací ovlivňující Českou republiku. K jednotlivým jevům jsou dohledány četnosti jejich výskyty a typy synoptických situací v den výskytu daného jevu. Dále práce obsahuje grafy s četností výskytů v jednotlivých letech sledovaného období. Tornáda a krupobití jsou doplněny o mapy s místy výskytů, které jsou vytvořený v prostředí programu Arc Gis, a následně jsou tyto jevy okomentovány. Cílem této práce je zjistit výskyty jmenovaných jevů v závislosti na typech synoptických situací a určit, při kterých typech synoptických situací se vyskytují tyto nebezpečné jevy častěji.
The occurrence of the dangerous meteorological phenomena in the Czech Republic at the different synoptic situations
Keywords: nebezpečné meteorologické jevy; synoptické situace; synoptická meteorologie; bouřková činnost; tlakové útvary; Dangerous meteorological phenomena; synoptic situations; synoptic meteorology; storm activity; pressure units