Mechanizace intenzivních kompostovacích technologií. - Hlavinka, Pavel (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá intenzivní kompostovací technologií a vznikem bioplynu z biologicky rozložitelného odpadu. V teoretické části je popisováno kompostování v pásových hromadách a na volné ploše. Dále je popsáno rozdělení bioplynové technologie a bioplynových stanic s veškerým zařízením s tím souvisejícím. Bioplyn je hlavní produkcí anaerobní digesce. O podmínkách souvisejících se vznikem bioplynu, jako např. stálá teplota, pH a přítomnost nutrientů je pojednáváno dále. Praktická část se věnuje popisu bioplynové stanice AGRO?Otročín, a.s., je zmiňována technologie zde používaná a popisuje jednotlivé části bioplynové stanice s konkrétními hodnotami a údaji. Následně je popisována základní charakteristika kogenerační jednotky a měřená zvuková hladina zde uváděného zařízení.
Mechanization intensive composting technology
Keywords: Kompostování; fermentace; bioplynová stanice; konstrukce fermentorů; kogenerační jednotka; anaerobní digesce; Compost; fermentation; biogas station; fermenter construction; cogeneration unit; anaerobic digestion