Gentrifikace a revitalizace zástavby vnitřního města Českých Budějovic s důrazem na Krumlovské předměstí - Pokorná, Lenka (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá procesem revitalizace a gentrifikace zástavby v obytných čtvrtích vnitřního města Českých Budějovic s důrazem na Krumlovské předměstí. Přestože byla zástavba domů v této čtvrti poněkud zanedbána, v poslední době zde probíhá proces gentrifikace, díky kterému se staré domy revitalizují (regenerují, rekonstruují, rehabilitují). Bylo uskutečněno 50 rozhovorů s obyvateli žijícími v této čtvrti. Na základě uskutečněných rozhovorů byli následně indentifikováni tzv. "gentrifiéři". Jde o obyvatele se středními vyššími příjmy, většinou mladší páry bez dětí, kteří se sem přistěhovali z okolí, i ze vzdálenějšího venkovského okolí. Analytické kapitoly pak vyhodnocují zjištěné skutečnosti o revitalizaci jednotlivých domů a jsou následně zaneseny do tabulek a znázorněny v mapách. Jednotlivá zjištění jsou pak odůvodněna. Bakalářská práce je součástí širšího projektu, který je zaměřen na další jednotlivé části vnitřního města Českých Budějovic. To umožnilo porovnání v rámci řešených ploch vnitřního města.
Gentrification and revitalization of inner city buildings in the city of České Budějovice with emphasis on the Krumlovské předměstí
Keywords: gentrifikace; revitalizace zástavby; vnitřní město; obytné prostředí; Krumlovské předměstí; České Budějovice; gentrification; revitalization of buildings; inner city; residential environment; Krumlovské předměstí; České Budějovice