Ondřej Sekora: Koncepční a vývojové proměny autorova cyklu o Ferdovi Mravencovi ve 30. - 50. letech 20. století - Větrovcová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá koncepčními a vývojovými proměnami v cyklu Ondřeje Sekory o Ferdovi Mravencovi. Jejím záměrem je podat úplný obraz literární postavy Ferdy Mravence. Teoretická část práce se zabývá osobností samotného autora Ondřeje Sekory, jehož životní osudy vnímáme jako jeden z aspektů, které se na vývoji také podílí. Dále je pozornost směřována k autorské pohádce s antropomorfizovaným hrdinou v souvislosti s mravenčím protagonistou, a k proměnám dětské literatury po roce 1948, poněvadž dobové a politické tendence hrají v tomto formování podstatnou roli. Praktická část obsahuje kritické reflexe vybraných monografií, které srovnáme s poznatky získanými prostřednictvím rozborů jednotlivých knih. Při analýze jednotlivých děl jsou sledována a popisována hlediska ovlivňující vývoj postavy Ferdy Mravence v jednotlivých dílech.
Andrew Sekora: Conceptual and developmental transformations author's series about Ferda in the 30th to 50th years of the 20th century
Keywords: Ondřej Sekora; Ferda Mravenec; česká autorská pohádka; antropomorfizovaná pohádka; proměny v literatuře po roce 1948; Ondřej Sekora; Ferda Mravenec; czech authorial fairy tale; humanized fairy tale; modification of the children´s literature after the year 1948