Podmínkové souvětí v italštině ve srovnání s češtinou - Kolářová, Martina (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá podmínkovými souvětími v současné italštině ve srovnání s češtinou. Jejím cílem je podrobně rozvést, jak se podmínkové souvětí v italštině vůbec tvoří a vysvětlit tyto jazykové konstrukce i v češtině. Práce je rozdělena na čtyři kapitoly, které se dále člení na podkapitoly. První část je teoretická, popisuje význam a užití podmínkových souvětí. V druhé kapitole jsou tyto syntaktické útvary podrobně rozebrány z hlediska tvorby, rozdílů a výjimek mezi jednotlivými souvětími. Je zde také vysvětleno, jak se podmínková souvětí používají v češtině a jak je překládat z italštiny do českého jazyka. Praktická část se snaží demonstrovat překlady podmínkových souvětí z italštiny do češtiny a naopak za pomocí užití korpusu InterCorp.
Conditional sentences in Italian in comparison with Czech
Keywords: podmínkové souvětí v současné italštině; vyjádření podmínky v češtině; InterCorp; conditional sentence in modern Italian language; expressing condition in Czech language; InterCorp