Vliv potravy na úspěšnost vývoje vybraných druhů švábů. - Šišková, Žaneta (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této práce bylo zjistit, zda vybrané typy potravních substrátů ovlivňují produktivitu adultů, hmotnost nově narozených nymf a nakladených ooték a zda dochází v průběhu experimentu následkem jednostranného zdroje potravy ke změnám produktivity adultů a změnám hmotnosti nymf. Pro experiment byly použity druhy Blaptica dubia, Nauphoeta cinerea a Schelfordella tartara. Důvodem pro tento výběr druhů byla jejich vysoká množivost, nenáročnost chovu a krátká doba vývoje. Experiment byl prováděn v šesti typech krmných substrátů. Švábi byli chováni při pokojové teplotě. K vážení byla použita závěsná váha s přesností 0,2 g (AVINET). U druhu Blaptica dubia byla prokázána závislost produktivity adultů a hmotnosti nymf na měsíci pozorování a závislost přírůstku nymf na potravě. U druhu Nauphoeta cinerea byla prokázána závislost přírůstku nymf na potravě. U druhu Schelfordella tartara byla prokázána závislost produktivity adultů a hmotnosti ooték na potravě a na měsíci pozorování. Výsledky této práce by mohly zdůraznit důležitost vlivu potravy na život švábů chovaných v lidské péči a napomoci chovatelům k lepším chovatelským úspěchům s ohledem na výběr vhodné potravy.
Effect of food on the success of development of selected species of cockroaches.
Keywords: adult; Blaptica dubia; hmotnost; měsíc; Nauphoeta cinerea; nymfa; ootéka; potrava; produktivita; přírůstek; Schelfordella tartara; adult; Blaptica dubia; weight; month; Nauphoeta cinerea; nymph; ootheca; food; productivity; growth; Schelfordella tartara