Porovnání metod pro stanovení obsahu anthokyanů v plodech bezu černého. - Kratochvílová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2020)
Obsah anthokyanů byl zjišťován v plodech bezu černého (Sambucus nigra L.) třemi metodami: metodou uvedenou v Českém lékopisu 2017 a dodatku 2019, pH diferenciální metodou, kterou uvádí ve své diplomové práci uvádí Bc. Kateřina Javorská a metodou kalibrační, kterou uvádí ve své diplomové práci Bc. Markéta Matějková. V bakalářské práci jsou shrnuty výsledky jednotlivých metod a jejich porovnání. Z výsledků je zřejmé, že nejvhodnější metoda pro zjišťování obsahu anthokyanů v plodech bezu černého je metoda lékopisná, ze které byl zjištěn nejvyšší a zároveň s literaturou se nejvíce shodující obsah anthokyanů. U metody lékopisné se obsah anthokyanů přepočítával na majoritní kyanidin-3-glukosid.
Comparison of methods for determination the anthocyanins content in elderberries
Keywords: anthokyany; bez černý (Sambucus nigra L.); kyanidin-3-glukosid; anthocyanins; elderberry (Sambucus nigra L.); cyanidine-3-glucoside