Cvičení u žen po porodu císařským řezem - Sejpková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem bakalářské práce je cvičení u žen po porodu císařským řezem. Cvičení napomáhá rekonvalescenci ženy po císařském řezu, zároveň urychluje hojení a snižuje výskyt pooperačních komplikací. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je na základě odborné literatury popsána historie, indikace k císařskému řezu, metody císařského řezu, druhy anestezie a možné komplikace po císařském řezu. Dále se práce věnuje roli porodní asistentky v předoperační a pooperační péči o ženu při porodu císařským řezem. Popsáno je cvičení v porodnici a navržena vhodná cvičení v domácím prostředí. Závěr teoretické části práce popisuje péči o jizvu po císařském řezu. Věnuje se osvědčeným metodám v péči o jizvu, jako jsou masáže sádlem, ale také novějším trendům v péči o jizvu např. lepení silikonových pásků a náplastí, ošetření laserem či tapování. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, zda mají ženy informace o důležitosti cvičení po císařském řezu, dále zmapovat zdroje, ze kterých ženy informace o cvičení čerpají. Posledním cílem bylo zjistit možnosti cvičení u žen po porodu císařským řezem na oddělení šestinedělí. K dosažení cílů byly stanoveny tři hypotézy, které byly ověřovány statistickým testem. Hypotéza 1: Ženy mají informace o důležitosti cvičení po císařském řezu. Hypotéza 2: Ženy čerpají informace o cvičení po porodu převážně z internetu. Hypotéza 3: Ženy na oddělení šestinedělí cvičí jen s fyzioterapeutkou. Pro výzkumné šetření byl zvolen kvantitativní výzkum, sběr dat byl prováděn technikou dotazníku, jehož distribuce probíhala elektronickou cestou. Výzkumný soubor tvořily ženy na oddělení šestinedělí klatovské nemocnice a v nemocnici v Českých Budějovicích. Výzkumný vzorek tvořilo 138 respondentek. Vyhodnocení výzkumného šetření ukázalo, že ženy mají informace o důležitosti cvičení (73 % respondentek), o čemž svědčí i to, že jen 8 respondentek nevědělo, které cviky zvolit v prvních dnech po císařském řezu. Hypotéza 1 byla statistickým testem potvrzena. Dále z dotazníkového šetření vyplynulo, že ženy získávají informace o cvičení po císařském řezu převážně od lékaře či z internetu, ale i od porodních asistentek na šestinedělí. Dalším významným zdrojem informací o cvičení jsou fyzioterapeutky. Na základě těchto výsledků hypotéza 2 potvrzena nebyla. Cvičení na šestinedělí vede ve většině případů fyzioterapeutka, ovšem některé ženy cvičí i samy nebo za pomoci porodní asistentky. Fyzioterapeutka tedy není jediná, s kým ženy na oddělení cvičí, proto statistický test třetí hypotézu nepotvrdil. Dále bylo výzkumným šetřením zjištěno, že z žen, které navštěvovaly předporodní kurz, bylo o cvičení po císařském řezu informováno jen 12 % z nich. Šetření ukázalo, že je potřeba ženy více ke cvičení motivovat, protože i přes dostatek informací, pokračovalo ve cvičení po příchodu domů z porodnice jen 38 % respondentek, ale až na jednu výjimku zvolily všechny ženy, které ve cvičení doma pokračovaly, vhodné druhy cviků. Šetření ukázalo, že v péči o jizvu je poučeno 74 % žen a nejčastěji jsou ženy edukovány lékařem, dále porodní asistentkou a fyzioterapeutkou. Internet, jako zdroj informací v péči o jizvu, hraje zanedbatelnou roli. Zjistili jsme, že ženy sice mají povědomí o novějších trendech v péči o jizvu, ale nejčastěji volí i nadále oblíbené masáže nesoleným vepřovým sádlem. Nicméně z výzkumného šetření vyplývá, že 40 respondentek jizvě žádnou zvláštní péči nevěno-valo. Ženy podávání informací v péči o jizvu ohodnotily nejčastěji průměrnou známkou 3. Prostor soukromým porodním asistentkám v péči o ženy po porodu císařským řezem nabízí zjištění, že 82 % dotazovaných žen by v šestinedělí uvítalo jejich návštěvu. Šetření ukázalo, že i přes vysokou informovanost žen ohledně cvičení po porodu císařským řezem i v péči o jizvu, je nutné ženy ke cvičení více motivovat. Bakalářská práce může být použita jako edukační materiál pro ženy po porodu císařským řezem, ale i pro ostatní zdravotnické pracovníky.
Exercise for Women after Giving Birth by Cesarean Section
Keywords: historie císařského řezu; císařský řez; cvičení v porodnici; cvičení doma; péče o jizvu; history of Caesarean section; Caesarean section; exercises at puerperium ward; exercising at home; scar care