Kreativní účetnictví ve vazbě na omezení vybraných okruhů chyb v podmínkách českých účetních předpisů - Šatrová, Vladěna (Jihočeská univerzita, 2015)
Hlavním cílem práce je vyhodnocení a návrhy na omezení vybraných okruhů účetních chyb v teorii a praxi. V teoretické části jsou vymezeny pojmy: věrný a poctivý obraz dle ČÚP, kreativní účetnictví a etika účetnictví. Praktická část je zaměřena na chyby v oblasti dlouhodobého majetku. Nejprve byly chyby popsány. Následně byla zpracována případová studie ve dvou variantách. V závěru praktické části jsou stanoveny návrhy, jak by bylo možné vybraným účetním chybám předcházet.
Creative accounting in relation to reduction in selected areas of errors in terms of Czech accounting regulations
Keywords: kreativní účetnictví; věrný a poctivý obraz účetnictví; etika v účetnictví; dlouhodobý majetek; účetní chyba; creative accounting; fair and true view of accounting; ethics in accounting; long-term assets; accounting error