Počítačem podporované zpracování pozemkových úprav - Vondráková, Eva (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem diplomové práce je seznámení s jednotlivými programy umožňující zpracování pozemkových úprav, porovnání jejich funkcionality a dostupnosti a seznámení s nejvhodnějšími postupy při projektování pozemkových. K popisu jsou použity programy POZEM verze 7.95, TopoL verze 4.08, UR - Roupec verze 3.0, Tiskový manažer pro PC FAND verze 2.5 a Informace KN verze 6.0. Jsou zde zahrnuty a zpracovány i základní teoretické poznatky o pozemkových úpravách, jejich historický vývoj a dále průběh pozemkových úprav v souladu s platnou legislativou. Grafické výstupy z jednotlivých programů , kterou jsou součástí grafické části návrhu pozemkových úprav dle vyhlášky, jsou zařazeny v kapitole přílohy. Jedná se o mapy z konkrétních PÚ. Jako nejvhodnější variantu doporučuji používat pro zpracování pozemkových úprav program POZEM, protože je velice rozšířený na úřadech i u projekčních firem, firma ho aktualizuje, má dobrou technickou podporu a formát .dgn je běžně používaný. Z hlediska dnešní evidence katastru nemovitostí, kdy se používá formát .vfk, se jeví jako prakticky schůdný pouze právě program POZEM, neboť program Topol a UR Roupec není schopný data v tomto formátu automaticky přebírat.
Working out of land adjustment supported by computers
Keywords: pozemkové úpravy; počítačové programy; mapy; vlastníci; pozemky; land adjustment; computer programs; maps; owners; lands