The Motif of Fear in Aldous Huxley´s Brave New World and George Orwell´s Nineteen Eighty-Four - Meisl, Jiří (Jihočeská univerzita, 2019)
Účelem této bakalářské práce je analýza motivu strachu ve dvou nyní již klasických dystopických románech; Devatenáct set osmdesát čtyři od George Orwella a Konec civilizace od Aldouse Huxleyho. První část zahrnuje krátkou analýzu dystopické fikce a nezbytné vysvětlení geneze myšlenky utopismu. Druhá kapitola přemítá o zkušenostech a osobních zápasech obou autorů, stejně jako jejich inspiraci, vedoucí k dalším významným dílům. Třetí a čtvrtá kapitola tvoří závěrečnou část práce, analýzu strachu v románech Konec civilizace a Devatenáct set osmdesát čtyři, v tomto pořadí. Práce zvažuje námět strachu v kontextu společnosti a také na ryze osobní úrovni, užívajíc náležité citace jako důkaz. Závěr poté poukazuje na dříve zmíněná specifika obou románů ve snaze shrnout poznatky.
The Motif of Fear in Aldous Huxley´s Brave New World and George Orwell´s Nineteen Eighty-Four
Motiv strachu v dystopických románech Brave New World Aldouse Huxleyho a Nineteen Eighty-Four George Orwella
Keywords: Huxley; Orwell; dystopický román; strach; utopie; analýza; Huxley; Orwell; dystopian novel; fear; utopia; analysis