Svatba Jana Kristiána z Eggenberku s Marií Arnoštkou ze Schwarzenberku roku 1666 - Suchanová, Petra (Jihočeská univerzita, 2019)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá svatbou Jana Kristiána z Eggenberku a Marie Arnoštky, rozené ze Schwarzenberku, která se konala 21. února 1666 ve Vídni. Pojednání se zaměřuje na přípravu a průběh svatebního veselí potomků dvou vlivných hodnostářů vídeňského dvora - Jana Antonína z Eggenberku a Jana Adolfa ze Schwarzenberku. Na základě rozboru bohatého souboru badatelsky doposud nevyužitých písemných pramenů se autorka pokusila zrekonstruovat svatební veselí ve šlechtickém prostředí v druhé polovině 17. století. Práce tematizuje nejen zásobování této velkolepé festivity v raně novověké společnosti, ale také rozmanitou skladbu svatebního jídelníčku, strukturu služebnictva a pomocného personálu, který se aktivně podílel na pořádání performance. Nedílnou součást pojednání rovněž tvoří rekonstrukce hmotného zabezpečení svatby, do něhož se promítala urozenost a společenské postavení jejich pořadatelů.
The wedding of Jan Kristian of Eggenberg and Marie Arnoštka of Schwarzenberg in 1666
Keywords: raný novověk; šlechta; svatba; Eggenberkové; the early modern age; nobility; the wedding; Eggenberg family