Metody při obsedání a práci s koňmi - Hándl, Jan (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem práce bylo zpracovat přehled metod používaných pro obsedání a přípravu mladých koní na ježdění. V práci jsou porovnané metody tradiční s metodami poměrně mladými, nazývanými horsemanship. Je zde uveden rozdíl mezi koňmi odchovanými na pastvinách a mezi koňmi vyrůstajícími odmala mezi lidmi. Podkladovým materiálem pro tuto práci byly knihy uvedené v sezamu literatury, internetové stránky a vlastní zkušenosti a poznatky. Vyhodnucuji výsledky práce se šesti koňmi různých plemen a pohlaví. V grafech je zaznamenáno a popsáno, co kterému koni trvalo nejdéle a s čím měl největší problémy. Z výsledků vyplývá, že je velmi důležité, aby s mladými koňmi pracoval pouze člověk, který má zkušenosti a dokáže velmi přesně a s citem posoudit situaci. Důležitý je totiž individuální přístup ke každému z koní.
Seddling of young horses
Keywords: koně; sedlání; výcvik; horses; seddling; training