Důstojnost člověka trpícího Alzheimerovou chorobou z pohledu teologické etiky - požadavek kvality odborné péče - Strapková, Monika (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá důstojností člověka trpícího Alzheimerovou chorobou. Kvalitní odborná péče pramení z hodnot lásky a úcty k bližnímu. Popisujeme jednotlivá stádia onemocnění spolu se změnami, které pro člověka znamenají. Klíčem k zachování lidské důstojnosti člověka s Alzheimerovou chorobou je specifická péče. Individuální přístup. Empatie. Rovnocenný vztah. Umění komunikace. Shrnujeme i rizikové oblasti praxe, ve kterých může nejčastěji docházet k nedůstojnému zacházení. V práci se za
Dignity of a human suffering from Alzheimer´s disease from the perspective of theological ethics - the requirement of quality professional care
Keywords: Lidská důstojnost; Alzheimerova choroba; projevy Alzheimerovy choroby; stádia Alzheimerovy choroby; stáří; odborná péče; kvalita sociální služby; teologická etika v odborné péči.; Human dignity; Alzheimer's disease; symptoms of Alzheimer's disease; stages of Alzheimer's disease; old age; professional care; quality of social services; theological ethics in professional care.