Dopady rozvodu na děti a úloha sociálního pracovníka v této problematice - Sosnová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zabývá rozvodem rodičů a jeho vlivem na děti a úlohou sociálního pracovníka v této problematice. Teoretická část definuje základní pojmy, jako je manželství, rodina, funkce rodiny. Dále popisuje rozvod, příčiny rozvodu, jak dítě reaguje na rozvod v různých vývojových etapách a jaké má rozvod dopady na děti. Součástí je také porozvodová péče o děti a role orgánu sociálně - právní ochrany dětí, jež je zde dopodrobna popsána. Praktická část obsahuje kvalitativní výzkum s použitím metody polostrukturovaného rozhovoru. Cílem výzkumu je zjistit, jaký dopad má rozvod na děti a zdali je rozvod rodičů ovlivňuje i v dospělém věku. Výzkumu se zúčastnili celkově čtyři tazatelé, kteří si v dětství prošli rozvodem rodičů.
The effects of divorce on children and the role of the social worker in this issue
Keywords: rodina; manželství; dítě; rozvod; emoce; sourozenci; smutek; family; marriage; child; divorce; emotions; siblings; sadness