Evropská měnová unie v kontextu vývoje Eura - Lískovcová, Eva (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem mé bakalářské práce je zhodnocení vzniku Evropské unie se zaměřením především na Hospodářskou a měnovou unii, která se stala z hlediska evropského integračního procesu jedním z největších a nejzásadnějších projektů, do kterého se Evropská unie pustila. Rozeberu historický vývoj HMU a zaměřím se na významné mezníky, jako je např. Bretton-Woods systém, Wernerův plán, EMS a Delorsova zpráva. Z Delorsovy zprávy vyplývají tři etapy vzniku HMU. Zmíním se i o institucích měnové unie. Budu se zabývat měnou euro a zavedením společné měny v Estonsku. Dále v této zemi vyhodnotím plnění konvergenčních kritérií. Aby Česká republika mohla vstoupit do eurozóny, musí učinit některé kroky. Dále zhodnotím výhody a nevýhody přijetí eura pro Českou republiku. A na základě získaných dat vyhodnotím plnění konvergenčních kritérií pro Českou republiku.
European Monetary Union in the context of development of the Euro
Keywords: Evropská unie; Hospodářská a měnová unie; instituce měnové unie; konvergenční kritéria; euro; Česká republika; Estonsko; European Union; Economic and Monetary Union; Institutions EMU; convergence criteria; the Euro; the Czech Republic; Estonia