Čtyři modely zpřítomnění Kristovy události na pozadí Řím 5,12-21 - Král, Tomáš František (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato diplomová práce spojuje v rámci problematiky participace na Kristově události v diskusi nad úryvkem listu Římanům 5,12-21 čtyři teologické modely: mytizující - inspirovaný prací Mircei Eliade, demytologizační Rudolfa Bultmanna, dějinně spásný Oscara Culmanna a literárně vědný badatelů University of Yale. Mytizující přístup řeší problematiku z hlediska rituálů a tak pomocí vypravovaného příběhu reálně zpřítomňuje událost spásy v životě jednotlivého člověka. Na to reaguje Bultmannova demytologizace, která s pomocí existenciální filosofie hledá skutečný smysl a jádro evangelií. Oscar Cullmann popisuje spásu lidstva v procesu dějin spásy, v nichž jsou také obsaženy naše životy, které participují na Kristově událostí v eklesiálně-sakramentálních principech. Právě možnosti formulování příběhů reality a možnosti jejího subjektivního hodnocení zkoumá literárně vědný model. Tento model uzavírá diskusi strukturováním biblického úryvku a rozvržením rolí, se kterými se může čtenář typologicky ztotožňovat.
Four models of Christ event representation on background Romans 5,12-21
Keywords: zpřítomnění; soteriologie; typologie; dějiny spásy; narativní analýza; represenation; soteriology; typology; salvation history; narativ analysis