Potravinové banky v podmínkách České republiky - Škabradová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem této bakalářské práce jsou potravinové banky v podmínkách České republiky. Cílem je identifikace obecné praxe potravinových bank pomocí dotazníkového šetření. Dalším cílem je popis Národní potravinové sbírky z pohledu přímého účastníka a také podpora fyzického založení potravinové banky v Jihočeském kraji. Literární přehled se zabývá potravinovým problémem, konkrétně je zaměřen na hlad a nedostatečnou výživu. Další podkapitoly se zabývají problematikou plýtvání potravinami a potravinovými bankami. V praktické části jsou vyhodnoceny výsledky dotazníkového šetření na úrovni potravinových bank v České republice. Dále je vyhodnoceno pozorování provedené v rámci Národní potravinové sbírky 2015. Poslední část praktické práce tvoří samotný popis procesu založení Potravinové banky Jihočeského kraje.
Food banks in the Czech Republic
Keywords: plýtvání potravinami; potravinová banka; Česká federace potravinových bank; Evropská federace potravinových bank; food waste; food bank; Czech Federation of Food Banks; European Federation of Food Banks