Analýza podmínek pro ekologické a konvenční hospodaření - Homolková, Monika (Jihočeská univerzita, 2011)
V České republice stále dochází ke zvyšování počtu ekologicky zaměřených zemědělských farem zejména v méně příznivých oblastech. Cílem bakalářské práce bylo zjistit a vyhodnotit podmínky pro rozdílné způsoby hospodaření - konvenční a ekologický - na konkrétním příkladu dvou farem v jižních Čechách. Farmy jsou od sebe vzdáleny přibližně 1,5km. Z příslušných zdrojů byly zjištěny a porovnány základní podmínky pro zajištění hospodaření sledovaných farem. V obou farmách byly sledovány shodné ukazatele (legislativa, kontrolní systém, podmínky pro poskytování dotací, ošetřování půdy, plemenitba a péče u hospodářských zvířat a vyprodukované výrobky - (bio)potraviny). Údaje byly sledovány za období dvou let 2009 a 2010.
Analysis of the conditions for organic and conventional farming
Keywords: ekologické a konvenční zemědělství; dotace; kontrola; organic and conventional farming; subsidies; inspections