Vytvoření CRM aplikace včetně API pro napojení e-shopu - Bečka, Jan (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce se zabývá tvorbou univerzální webové CRM aplikace pro e-shop. Součástí webové aplikace je REST API, pomocí kterého se e-shop na CRM aplikaci napojuje. API je napojeno na e-commerce službu Mailchimp, která zajišťuje rozesílání newsletterů a e-mailových kampaní. Dále je API napojeno na službu Mandrill, která se stará o transakční e-maily. Webová aplikace přehledně zobrazuje data z e-shopu a umožňuje s nimi případnou manipulaci. Jednou ze součástí CRM aplikace je statistický modul, který vyhodnocuje data nashromážděná prostřednictvím API. Aplikace má za cíl pomoci provozovatelům e-shopů získat nové zákazníky, udržet si stávající zákazníky a zefektivnit e-commerce propagaci. Aplikace dále zprostředkovává UAC pro zákazníky e-shopu a zajišťuje rozesílání transakčních e-mailů z e-shopu. Součástí práce je dokumentace, která usnadňuje napojení e-shopu na CRM API.
Creating a CRM application, including an API for connecting an e-shop
Keywords: CRM; e-shop; REST API; Nette Framework; PHP; MailChimp; Mandrill; web application; CRM; e-shop; REST API; Nette Framework; PHP; MailChimp; Mandrill; web application