Komorníci císaře Rudolfa II. - Suchánek, Antonín (Jihočeská univerzita, 2008)
Předkládaná diplomová práce si klade za cíl pomocí studia individuálních kariér císařských komorníků objasnit okolnosti vzestupu a vlivu těchto osobních služebníků Rudolfa II., jejich vazby na vlivné velmože a ostatní dvořany u císařského dvora předbělohorských Čech a zasadit tyto poznatky do širšího kontextu. Pro tento účel posloužily tři nejznámější osoby, které tento úřad za vlády Rudolfa II. zastávaly. Jmenovitě Jeroným Makovský z Makové, Filip Lang z Langenfelsu a Kašpar Rucký z Rudz. Vzhledem k okolnostem jejich neslavného konce se po nich dochoval dostatek písemností, ze kterých bylo možno rekonstruovat a sestavit jejich individuální biogramy. Zkoumáním četné korespondence, dlužních úpisů, procesních aktů, listin a jiných pramenů úřední či osobní provenience uložených v Národním archivu v Praze a ve Státním archivu ve Vídni bylo možné nahlédnout do spletité sítě vzájemných mocenských vztahů císařských komorníků, jejich majetkového zázemí; rovněž bylo možné poodhalit i důvody pro rychlý společenský vzestup, jehož vrcholem bylo přijetí do českého rytířského stavu, a odpovědět i na některé otázky spojené s touto problematikou. Součástí diplomové práce je i doprovodný obrazový materiál.
Valets of emperor Rudolf II.
Keywords: kariéra; komorník; vztahy; síť; komornictví; Makovský; Lang; Rucký; z Makové; z Langenfelsu; z Rudz; Rudolf II.; dvůr; vzestup; proces; císař; rytířský stav; nobilitace; erb; Bílá Hora; osobní komora; Rudolf II.; personal; valet; Makovsky; Lang; Rucky; Rudz; z Makove; z Langenfelsu; z Rudz; emperor; magnate; court; network; connection; knighthood; Bila Hora; career