Fyzioterapeutické postupy u pacientů s komplexním regionálním bolestivým syndromem v zápěstí - Otoupalová, Hana (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou komplexního regionálního bolestivého syndromu v oblasti zápěstí. V teoretické části popisuji historický podklad objevu tohoto syndromu, dále jeho diagnostická kritéria, rozdělení a fáze syndromu, eventuální souvislosti s úrazy, symptomatologii, popis patofyziologie bolesti a možnosti léčby. Cílem práce bylo zjistit nejčastěji užívané léčebné postupy u tohoto syndromu. Mimo oblast fyzioterapie se jedná o farmakologickou léčbu, fyzikální terapii, nervové stimulace a neuromodulační metody, psychologické vstupy a alternativní formu léčby. V praktické části uvádím kazuistiky tří pacientů, jejichž data jsem zpracovala pomocí anamnézy a kineziologického rozboru. U dvou pacientů se stejným úrazovým mechanismem a třetího s nejasnou etiologií propukl komplexní regionální bolestivý syndrom. První dva pacienti pak absolvovali za současného ambulantního docházení na rehabilitaci v nemocnici pět terapií v rámci mé bakalářské práce, v časovém rozmezí tří měsíců, u kterých bylo nutné se zaměřit především na zvětšení rozsahu funkčního pohybu ruky. V obou případech byl nejvíce omezen pohyb do supinace. V rámci mého dosaženého vzdělání jsem prováděla převážně pasivní i aktivní cvičení, postizometrickou relaxaci, proprioceptivní neuromuskulární facilitaci, měkké techniky a aplikaci lymfatického tejpu. Tejp tolerovali oba dva pacienti velmi dobře, avšak na zvýšení rozsahu pohybu neměl vliv. Po ukončení terapie proběhlo výstupní hodnocení získaných dat, ze kterých vyplynulo viditelné zlepšení rozsahů pohybu, i ovlivnění bolestivosti a čití. Znamená to, že mnou zvolená terapie pro tyto pacienty byla účinná. Se třetím pacientem probíhal výzkum odlišněji, neboť mnou volená manuální léčba nebyla adekvátní k jeho zdravotnímu stavu. U něj byly indikovány katetrizace brachiálního plexu, blokáda ganglion stellate s farmakologickou podporou. Ani tato léčebná strategie nepřinesla žádoucí efekt, pacient zůstane v péči fakultní nemocnice v Motole.
Physiotherapy for patients with complex regional pain syndrome in the wrist
Keywords: KRBS; bolest; otok; omezení pohyblivosti; sádrová fixace; rehabilitace; CRPS; pain; swelling; limitation of mobility; plaster fixation; rehabilitation