Ošetřovatelská péče o dítě s nasogastrickou sondou - Švandová, Renata (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce mapuje ošetřovatelské péče o dítě s nasogastrickou sondou. Výzkumné šetření čerpalo z odborné literatury, vlastního pozorování a zkušeností sester. Bylo vedeno za účelem získání přesných informací, které se týkají péče o děti se zavedenou nasogastrickou sondou. Práce je rozdělena na část teoretickou a výzkumnou. Teoretická část práce se zabývá problematikou péče o nasogastrickou sondu od počátku zavedení až po její extrakci a enterální výživou, která je k aplikaci do nasogastrické sondy určená. Výzkumná část si stanovila jako svůj první cíl zjistit specifika ošetřovatelské péče u dětí se zavedenou nasogastrickou sondou. Druhým cílem bylo vypracování edukačního letáčku pro rodiče. Ke splnění vytýčených cílů byla získána data metodou kvalitativní analýzy ze zdravotnické dokumentace dětí se zavedenou nasogastrickou sondou, vlastního pozorování a polostrukturovaných rozhovorů se sestrami. Byly utvořeny dva výzkumné soubory, z nich získané informace byly konfrontovány, hledána shoda a následně z těchto shod vyhodnocena specifika ošetřovatelské péče, mezi která se řadí péče o nasogastrickou sondu, ať již z hlediska průchodnosti či správného umístění a rovněž i péče o pokožku dítěte v oblasti náplasťové fixace a nasogastrické sondy. Zároveň byly zjištěny i příslušné sesterské intervence. Ty se nejčastěji zaměřují na postup při krmení, péči o sondu, péči o dítě, edukaci rodičů a enterální výživu. V neposlední řadě se tato práce zaměřila i na detekci a prevenci rizik, kterým jsou dětští pacienti při výživě tímto způsobem ohroženi. Získané poznatky byly shrnuty a zpracovány do letáčku určeného jako informační zdroj rodičům a ke zpětné kontrole domácí rodičovské ošetřovatelské péče, která podle našeho mínění v mnoha zdravotnických zařízeních chybí.
Nursing care for a child with nasogastric tube
Keywords: Nasogastrická sonda; enterální formule; tekutá výživa; náplasťová fixace; proplach; aspirace.; Nasogastric tube; enteral formula; liquid nutrition; a plaster fixation; flush; aspiration.