Fiktivní rekonstrukce historického jádra Českých Budějovic - Humlová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2015)
Abstrakt Cílem mé bakalářské práce bylo popsat architektonický vývoj vybraných staveb historického jádra Českých Budějovic pomocí odborné literatury a dochovaných záznamů, dle kterých dokumentovala architektonický vývoj vybraných staveb na základě jejich historické cennosti. Též jsem se zaměřila na protiklad historických staveb, tedy na stavby na z konce 19. a století následujícího, které se vyznačují často nevyvážeností zdobných prvků. Praktická část obsahuje studijní kresby k vybraným stavbám, které jsou založeny na dokumentaci a teoretické části mé bakalářské práce. Praktická část dále obsahuje didaktickou část zaměřenou na žáky prvního stupně. V této didaktické části jsem zjišťovala, jak žáci prvního stupně vnímají architekturu a zda prvky ze slohově daného období dokážou správně použít. Rámcově byla sledována též i míra fantazie a expresivity.
Fictitious reconstruction of the historical center in Czech Budejovice
Keywords: architektura v dětských očích; umělecké slohy; architektonické články; České Budějovice; architecture in the eyes of children; styles; architectural elements; České Budějovice (Budweiss)