Jezuitská kolej v Českém Krumlově Možnosti edukačního využití regionální památky ve školní výuce i mimo ni - Štědrá, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem mé diplomové práce je připravit tvůrčí projekt v rámci spolupráce základních škol a Gymnázia v Českém Krumlově s Národním památkovým ústavem v Českých Budějovicích. V projektu nastíním velký vzdělávací potenciál, který obor památková péče může školám nabídnout. Představím možnosti edukačního využití jednoho památkového objektu v rámci města Český Krumlov. Své zkušenosti a vědomosti propojím s vědomostmi a zkušenostmi pedagogů vyučujících dějepis. Budu vycházet z odborné literatury z oblasti pedagogiky a památkové péče, z regionální historie, z kurikulárních dokumentů, z výzkumů, jejichž výsledky jsou zveřejněny na internetových stránkách.. Projekt bude zaměřen na doplnění a zpestření učiva, které je probíráno ve školní výuce a přispěje nejen k efektivní prezentaci památkových hodnot, ale také rozvoji vzdělanosti, kreativity a hodnotové orientace cílových skupin ve prospěch dobrovolné a udržitelné péče o kulturní dědictví.
The Jesuit College in Český Krumlov Options for educational use of regional monument in the classroom and in leisure time
Keywords: Kulturně historické dědictví; výchova ke kulturně historickému dědictví; region; regionální historie; památka; památkový objekt; památková péče; muzejní edukace; muzejní pedagogika; kurikulum; didaktický program; rámcový vzdělávací program; školní vzdělávací program; klíčové kompetence; Cultural and historical heritage; education of the cultural historical heritage; region; regional history; monument; conservation; museum education; museum pedagogy; curriculum; didactic program; the general educational program; school educational program; key competencies