ROZVÍJENÍ GRAFOMOTORIKY U DĚTÍ PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU A V 1. ROČNÍKU ZÁKLADNÍ ŠKOLY - Novosadová, Radka (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá rozvojem grafomotoriky u dětí předškolního věku a raného školního věku. Cílem je vytvoření podpůrného programu na rozvoj grafomotoriky a jeho ověření v praxi. Teoretická část je věnována systémům, které ovlivňují vývoj motoriky. Dále tato část zpracovává samotnou oblast motoriky a další související témata, jakými jsou pracovní návyky při kreslení a psaní, lateralita, předškolní věk a raný školní věk. Praktická část se věnuje tvorbě a realizaci podpůrného programu u vybrané skupiny dětí, která je orientována na rozvoj grafomotoriky komplexním způsobem. Součástí praktické části je také vyhodnocení získaných dat a analýza výsledků činnosti.
THE DEVELOPMENT OF GRAPHOMOTORIC SKILLS OF CHILDREN IN PRE-SCHOOL AGE AND CHILDREN IN THE FIRST GRADE OF ELEMENTARY SCHOOL
Keywords: motorika; grafomotorika; kresba; školní zralost; školní připravenost; dítě předškolního věku; dítě raného školního věku; motor skills; graphomotor skills; drawing; school maturity; school readiness; a child at (of) the pre-school age; a child at (of) the early school age