České románské umění se zaměřením na vybrané kostely v Hosíně, v Jakubu a na hoře Říp. Pracovní list pro 2. stupeň ZŠ. - Vacková, Terezie (Jihočeská univerzita, 2023)
Teoretická část bakalářské práce se zabývá románskou architekturou v křesťanské Evropě, především na území České republiky. Je zde popsáno několik typů staveb s konkrétními příklady. Dále tato práce představuje kostel sv. Petra a Pavla v Hosíně, jenž v sobě ukrývá románský kostelík s gotickými nástěnnými malbami, kostel sv. Jakuba v obci Jakub u Kutné Hory, který je známý svou jedinečnou reliéfní výzdobou v jižním průčelí, a rotundu sv. Jiří a Vojtěcha na hoře Říp. Druhý úsek teoretické části této práce se věnuje pracovním listům. Zaměřuje se především na jejich význam ve výtvarné výchově a na formu funkčních pracovních listů. Praktická část bakalářské práce se zabývá tvorbou pracovních listů pro žáky 2. stupně základních škol na téma románské architektury a kostel sv. Petra a Pavla v Hosíně.
Bohemian romanesque art focused on selected churches in Hosín, Jakub and on the Mount Říp. Worksheet for the second grade of primary school.
Keywords: románská architektura; kostel sv. Petra a Pavla v Hosíně; kostel sv. Jakuba v Jakubu; rotunda sv. Jiří a Vojtěcha na hoře Říp; pracovní listy; výtvarná výchova.; romanesque architecture; church of st. Peter and Paul in Hosín; church of st. Jacob in Jakub; rotund of st. George and Adalbert on mount Říp; worksheets; art education.