Názor široké veřejnosti na výchovu dětí homosexuálními páry - Cipínová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá tématem názoru široké veřejnosti na výchovu dětí homosexuálními páry. Téma jsem zvolila kvůli jeho zajímavosti a aktuálnosti. Hlavním cílem této práce bylo zjistit názor široké veřejnosti na výchovu dětí homosexuálními páry a dílčí cíl práce směřoval ke zjištění, které pohlaví je k dané problematice tolerantnější. Teoretická část práce je zaměřena na charakterizaci základních pojmů týkajících se homosexuality a homosexuálního soužití. Nemalá část je věnovaná zákonu č. 115/2006 Sb., o registrovaném partnerství, kde se zaměřuji na práva a povinnosti partnerů, vyživovací povinnost a rodičovskou zodpovědnost homosexuálního páru vůči dítěti. Dále se tato část věnuje rodině, homoparentální rodině a výchově dětí v homoparentálních rodinách, kde zmiňuji důvody pro a proti výchově dětí v těchto rodinách. V neposlední řadě se také zabývám možnostmi homosexuálů, jak se stát rodičem. Praktická část obsahuje výzkum, který byl prováděn dotazníkovým šetřením v řadách široké veřejnosti. Dotazovala jsem se respondentů na znalost zákona č. 115/2006 Sb., o registrovaném partnerství. Zjišťovala jsem, zda respondenti vědí o tomto zákoně, zda souhlasí s výchovou dětí v homoparentálních rodinách, a jestli si dokáží představit to, že v takové rodině vyrůstají. Zajímal mě také názor respondentů na asistovanou reprodukci u lesbických žen a jejich postoj vztahující se k výchově dětí homosexuálními páry. V otázkách výchovy dětí homosexuálním párem většina respondentů souhlasí.
The opinion of the general public regarding the raising of children by homosexual couples
Keywords: Homosexualita; Registrované partnerství; Homosexuální rodina; Rodina; homosexuality; registred partnership; homosexual family; family